Over Rizoom

Rizoom, dat ben ik, Hanneke ter Beesthanneke ter beest 250

Deskundige in het maken van keuzes. Opgeleid als loopbaanbegeleider, trainer en afgestudeerd aan de Universiteit voor Humanistiek. Ervaring in het Hoger Onderwijs, bij defensie en in de zorg. Plezier in groepswerk, lesgeven, individuele begeleiding, ontwerpen van programma’s en het voeren van filmgesprekken.

Ik heb een grote nieuwsgierigheid naar mensen en naar het waarom. Waarom doe je wat je doet?  Vooral als er geen gemakkelijke keuzes zijn, maar het erop aankomt op wie je bent als persoon en waar je voor staat in het leven… Het blijven fascinerende vraagstukken.

Inspiratie haal ik uit films

Er zijn zoveel films die me aan het denken zetten. Films laten me zien hoe levens kunnen lopen; hoe mensen in elkaar zitten; welke keuzes mensen maken en dat het leven zowel komisch als tragisch kan zijn.

lmsDoe wat je wilt

Al sinds mijn studententijd ben ik gefascineerd door het feit dat mensen kunnen kiezen en zo hun eigen leven en werk vorm geven. Bij mijn werk als loopbaanbegeleider van studenten kon ik mijn hart ophalen. Prachtig om te zien hoe jonge mensen vol twijfel en keuzestress binnenkwamen in loopbaantrajecten en na afloop weggingen met glinsterende ogen en zin in de toekomst. 

Het leven gaat anders dan je denktrizoom beeld loopbaanbegeleiding

Langzaamaan verlegde mijn interesse zich van loopbaanvragen naar levensvragen. Omdat ik zelf moest leren leven met kinderloosheid, raakte ik geïnteresseerd in hoe andere mensen omgaan met beperkingen in het leven. Het verbaasde mij toen al dat er nauwelijks plekken zijn om te praten over levensvragen en zingeving als je niet in therapie wilt.

DeparturesDe mooiste studie is de mens

Uiteindelijk kwam ik bij de studie Humanistiek terecht, vanwege de slogan: De mooiste studie is de mens. Dat vind ik nog steeds! Humanistiek verbindt persoonlijk zelfonderzoek en praktijkgericht werken met theoretische inzichten uit de filosofie, levensbeschouwing, kunst en sociale wetenschappen. Ik heb geleerd dat op de belangrijke levensvragen geen antwoorden bestaan en dat is juist de schoonheid ervan.

Veilig leven is gevaarlijkzingeving2

Deze vreemde zin fascineert me al jaren en heeft me in 2001 geholpen om ontslag te nemen en in Canada en Spanje te leven. Na mijn studie Humanistiek wilde ik gaan werken als geestelijk verzorger in de zorg. Tot mijn grote verrassing werd ik echter verliefd op een baan als humanistisch raadsvrouw bij Defensie. De mix van werken met jonge mensen, ingewikkelde levensvragen én op uitzending gaan: het had een grote aantrekkingskracht op mij, met alle risico’s die erbij horen. En nog werkt deze zin om niet te gaan hangen in zekerheid.

ehiekzorg1Dezelfde dingen anders zien

Maar opnieuw liep mijn leven anders dan verwacht. In plaats van in Afghanistan, belandde ik in het ziekenhuis. Er brak een periode aan waarin ziekte en herstel elkaar afwisselden; een periode waarin ik veel ervaring opdeed als patiënt. Werkte ik tijdens mijn studie als verzorgende van gehandicapten; nu zag ik de zorg vanuit een totaal andere invalshoek.

My way

Met deze levens- en werkervaring kies ik er voor mensen te begeleiden bij het maken van keuzes. Ik zet mijn vermogen in om écht te luisteren. Daarnaast houd ik ervan mensen direct aan te spreken en ze aan het denken te zetten over hun leven én hun vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf hun eigen weg te kiezen.

Drukwerk

Als je nooit de beest uithangt, waar hangt dan je beest uit?

Bruno Paul de Roeck

Wilt u meer weten over mijn professionele loopbaan? Bezoek dan mijn LinkedIn.