Zingeving

ImageProxy-23.mvcWe maken de meeste keuzes zonder er echt bij na te denken. Maar er zijn momenten dat we het echt even niet meer weten. We denken pas na over zin als we ons machteloos of wanhopig voelen door wat ons overkomt. Nadenken over de zin van het bestaan doe je niet als het leven lekker loopt. Nadenken doe je als het leven niet meer vanzelfsprekend is. Vragen als: ‘Wat heeft dit voor zin?’ en ‘Waarom ik?’ komen op. Heel normale reacties op intense gebeurtenissen als ziekte, ontslag, overlijden, verlies en scheiding.

Het is belangrijk om juist in moeilijke tijden met elkaar in gesprek te blijven. Bij wie kun je terecht?

Wat geeft jouw leven zin?

Steeds vaker is er behoefte aan gesprekken over zingeving. Maar wáár kan dat nog? Hoe doe je dat? Waar heb je het dan over? Ik leer mensen graag hoe je deze gesprekken voert. Voor eigen gebruik, thuis, met vrienden of in je werk. Vanuit je eigen ervaring kom je een heel eind. Onderzoek je eigen momenten van zingeving: welke geven je zin in het leven?

Wanneer voel je vooral de zwaarte en diepte van zinloosheid en wanhoop? En toch, in zware tijden zitten vaak mooie momenten vol zin. Zoals Loesje zegt: ‘Het is buiten zo donker, dat ik overal lichtpuntjes zie’. Deze hoop wil ik op tafel houden naast de erkenning van machteloosheid.

Ik werk graag met tegenstellingen. Lukt het niet de vraag ‘wat wil ik van het leven?’ te beantwoorden? Dan biedt de vraag ‘wat wil het leven van mij?’ misschien openingen. Daarin komt naar voren wat voor jou het leven de moeite waard maakt, wat nodig is om goed te leven. Het leven gaat anders dan je denkt; dat is een van mijn eigen motto’s. Dit past bij mijn nieuwsgierigheid naar wat het leven ons te bieden heeft, in goede én slechte tijden. Beiden zijn de moeite waard om verder te onderzoeken. Ik bied individuele trajecten en geef trainingen en workshops. Tarieven voor trainingen en workshops gaan in overleg. Individuele gesprekken kosten 60 euro per uur.

De kunst van het kleine

Mensen zijn verschillend en er zijn vele manieren om het leven kleur, vorm en inhoud te geven. We hebben niet alles in de hand. Het is een kunst om binnen de beperkingen die er zijn, de ruimte te voelen om er hoe dan ook iets moois van te maken. Ik geloof in de kracht van kleine gebaren, momenten en plekken. Kan jij ze vinden? Een kleine terloopse opmerking kan je leven veranderen weet ik uit eigen ervaring.

Hetzelfde zienrizoompraktijk
maar het zo
zien, zoals nog
niemand het zag

J.A. Deelder